✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Theezetten met losse thee

Theezetten met losse thee

Theezetten met losse thee is ontspannend en het geeft je even een moment voor jezelf. Dat is heel anders dan wanneer je snel heet water uit de heerwaterkraan tapt en er een zakje inhangt. Nee, theezetten met losse thee geeft je de magie van de theepot en de nog lege mokken op tafel. Die van het zorgvuldig selecteren van de thee. Het bepalen van de ideale hoeveelheid en het rustig wachten tot de thee getrokken is. Dan duw je bij de Eva Solo Theemaker de afsluiter in het filter om het trekken te stoppen. En schenk je de perfecte, verse thee zonder knoeien uit in de mokken of glazen.

De juiste thee

Theezetten met losse thee begint met het kiezen van de juiste thee. Want er zijn honderden soorten en smaken losse thee verkrijgbaar. Van zwarte, witte en groene thee tot oolong en kruideninfusies. Elke theesoort heeft zijn eigen unieke smaakprofiel. Maar ook zijn eigen zetmethode, zijn eigen trektijd en ideale watertemperatuur.

Benodigdheden

Voor het zetten van losse thee heb je een theepot met theefilter nodig. Je kunt ook de thee in losse zakjes doen, of in een thee-ei, maar dan mis je de magie van de theepot. In de theepot doe je de losse thee en het hete water. Andere ingrediënten, zoals suiker, melk en honing voeg je pas toe als de thee in de mok zit.

Theezetten in een theepot

Hoeveel losse thee per kop?

De hoeveelheid losse thee die je per kop gebruikt is natuurlijk smaakafhankelijk. Maar een goede vuistregel is om ongeveer 1 theelepel losse thee per kop water te gebruiken. Van bijvoorbeeld groene en witte thee zul je iets meer willen gebruiken. Terwijl je bij zwarte thee juist met minder thee af kunt. Dit komt omdat de ene thee een mildere smaak heeft dan de andere. De vuistregel van 1 theelepel is een goede start. Verder is het vooral proeven en ontdekken wat je zelf lekker vindt.

Temperatuur voor losse thee

De temperatuur van het water speelt een cruciale rol in het theezetten met losse thee. In de basis gebruik je bijna kokend water, wat uit de waterkoker of heetwaterkraan komt. Maar voor delicatere theesoorten kun je beter voor een lagere temperatuur kiezen, omdat de thee anders bitter wordt.

  • Zwarte thee: Gebruik kokend water (100°C).
  • Groene en witte thee: Gebruik water van 70-80°C
  • Oolong thee: Gebruik water van 80-90°C.
  • Kruidenthee: Gebruik kokend water (100°C).

Een waterkoker met instelbare temperatuur is handig, maar je kunt het water ook laten afkoelen na het koken om de juiste temperatuur te bereiken.

Hoe lang moet losse thee trekken?

Hoelang losse thee in de theepot moet trekken, is afhankelijk van je smaak en de theesoort. Ook maakt het uit of je hele of gebroken bladeren gebruikt. Maar gelukkig is ook voor de trektijd weer een vuistregel. Een vuistregel per theesoort nog wel:

  • Zwarte thee: 3-5 minuten
  • Groene thee: 2-3 minuten
  • Witte thee: 4-5 minuten
  • Oolong thee: 3-4 minuten
  • Kruidenthee: 5-7 minuten
Theezetten met een thee cafetierre

Geniet van je Thee

Geniet van het maken van de thee. Het trekken in de theepot. En het staren naar de nog lege theemokken. En dan begint het echt. Giet de thee in je kopje, en geniet van de aroma’s en de smaken. Voeg eventueel een beetje suiker, honing, citroen of melk toe, afhankelijk van de thee en je persoonlijke voorkeuren.

Het zetten van thee met losse thee is niet alleen een kunst, maar ook een ervaring die je zintuigen prikkelt. Door aandacht te besteden aan de keuze van de thee, de watertemperatuur, de hoeveelheid en de zettijd, geniet je keer op keer weer van een perfecte kop thee. Of een niet zo perfecte, maar dat is ook goed. Proost op je volgende theepot met heerlijke verse thee van losse bladeren.